Recept på Kanelbullar
KANELBULLENSDAG 4 OKTOBER
Den 4 oktober firar hela Sverige Kanelbullens-Dag. Själv dansar jag gärna runt i köket med bunken och kaveln och genomför årets härligaste bullbak! En rätt rolig grej är att jag Jennie, vd och den dagliga drivkraften bakom Eventmarket, bakade mej till en semifinalplats i TV4's program Hela Sverige Bakar 2021.
Därför vill jag idag bjuda er på mitt allra bästa recept på Kanelbullar. Och längre ner på sidan hittar du även recept på Kanelbulleglass, kanelbullesnittar, Kanelbullemuffins mm.
Lite kuriosa om Kanelbullensdag...
Kanelbullensdag instiftades 1999 av Hembakningsrådet i samband med att de firade sitt 40-års jubileum sen de startade. De ville hylla den stora hembakartraditionen genom att lyfta fram ett älskat bakverk. Dessutom ville dom skapa en tradition som alla kan delta i. Höstens skördetid innebar ju högsäsong för bakning i svenska hem och Kanelbullar till fikat är en del av vår svenska mat/brödkultur. Även om Kanelbullens dag startade 1999 så började man baka Kanelbullar redan runt år 1920, då det efter kriget blev enklare att komma åt ingredienser. Firandet den 4 oktober har blivit mycket populärt och dagen finns inskriven i flera svenska almanackor, men fenomenet har även spridit sig utomlands.
Jennies bästa recept på Kanelbullar
FÖRBEREDELSER
Ställ fram det som skall vara rumsvarmt - smöret, mjölken och jästen. Jag brukar ta ut smöret ur kylskåpet redan kvällen innan jag ska baka. Riktigt smör håller sig bra flera dagar i rumstemperatur. Men det går även att riva smöret på rivjärn för att snabbare får det rumsvarmt.
VETEDEG
5 dl mjölk
1 pkt (50 g) färsk jäst
Ca 800-850 g vetemjöl (ca 13-14 dl)
135 g strösocker (1,5 dl)
10 g salt (1 tsk)
1 ägg
6 g stött kardemumma (2 tsk)
(Mitt bästa tips är att ha en egen 'saltkvarn' med bara kardemummakärnor. Det ger en fantastisk färsk kardemummasmak)
150 g rumsvarmt smör
FYLLNING
150 gram rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
2 dl socker
3 msk kanel
2 msk potatismjöl
PENSLING & DEKOR
1 ägg
1 tsk vatten
några saltkorn
1 dl pärlsocker
ev. strössel
SOCKERLAG
1,5 dl socker
1,5 dl vatten
Varsågoda, börja baka!
Börja med vetedegen:
• Smula ner jästen i degskålen (Jag använder alltid min köksmaskin med degkrok/degrulle) och häll över den rumsvarma mjölken, rör om tills jästen löst sig.
• Tillsätt ca hälften av mjölet och därefter ägget, socker, salt & kardemumma. Kör några minuter så att allt går ihop. Tillsätt nu det mesta av mjölet (spar någon dl) och sist det rumsvarma smöret. Låt maskinen knåda degen i ca 10 minuter. Alt 15 minuter för hand. Skulle degen kännas alltför lös så tillsätt lite mer mjöl. Degen skall vara blank och smidig när den är klar och hellre lite lös än för mjölstinn.
• Låt degen vila övertäckt med plastfilm och bakduk cirka 20-30 minuter. Jag brukar låta den vila i en stor vid skål, där den har gott om plats.
Gör iordning fyllningen:
• Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och vispa samman med elvisp. Potatismjölet gör att fyllningen inte rinner ut lika lätt under gräddningen.
När degen vilat färdigt så delar du den i två delar. Kavla ut varje deghalva (en i taget) till en stor rektangulär platta (ca 50 x 40 cm) och bred på fyllningen på hela plattan.
Dags att forma bullarna!
• Jag brukar göra tvinnade kanelsnurror, så jag viker degplattan i 3-slag. Vik över långsidan en bit över mitten och sedan den andra långsidan över de andra två lagren. Nu har du en avlång platta i tre lager med fyllning emellan varje lager.
• Skär nu ca 2 cm breda remsor längs hela degen och gör däreftger ett snitt i varje remsa, så det ser ut som ett par byxor. Tvinna 'byxbenen' med varandra och snurra ihop till en bulle. Vik in snurrans ände under bullen, så att den inte 'sticker iväg' när den gräddas.
• Låt bullarna jäsa 1-2 timmar på en plåt med bakplåtspapper (med eller utan bullpapper). Du kan även använda en muffinsplåt för att få lite höjd på bullarna. Lägg över en bakduk.
• Sätt på ugnen på 225 grader (200 grader varmluft).
• När bullarna jäst färdigt, penslar du dem med ägg. Vispa ihop ägget tillsammans med lite vatten och några saltkorn. Saltet gör att äggvitan löses upp och du slipper klumpar av 'omelett' på bullarna.
• Strö på pärlsocker och ev. lite strössel.
• Gädda bullarna i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.
Koka sockerlag:
Koka 1,5 dl vatten och 1,5 dl socker i ca 5 minuter i en kastrull. Det skall bli lite simmigt. Den varma sockerlagen penslas på bullarna direkt när de kommit ut från ugnen. Det skapar en vacker glansig yta och håller brödet saftigt längre.
Lycka till med bullbaket!
Hälsar Jennie Sterner
- deltagare i Hela Sverige Bakar 2021 och tillika VD för Eventmarket.se
Mer Kanelbulle-alternativ på Kanelbullensdag 4 oktober...
Recept på Kanelbulle-kladdkaka
Recept på Kanelbulle-kladdkaka
Kladdkaka är aldrig fel, och denna som smakar Kanelbulle är en av de godaste! Hoppas du vill testa.
Ingredienser:
200 g smör
1 msk kardemummakärnor
2 1/2 dl vetemjöl (150 g)
2 dl socker
1 krm salt
3 ägg
Garnering:
50 g smör
2 msk strösocker
2 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
pärlsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C, över & undervärme.
2. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
3. Smält smöret och låt svalna. Mortla kardemummakärnorna eller ha kardemummakärnorna i en egen 'saltkvarn' och 'vrid' ut nymald kardemumma.
4. Blanda mjöl, socker, kardemumma och salt i en bunke. Rör ner smör och ägg med en slev eller visp (vispa inte).
5. Häll smeten i formen.
6. Garnering: Smält smöret och blanda med socker, kanel och vaniljsocker. Ringla garneringen på smeten och strö på pärlsocker.
7. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler.
Lycka till med baket!
/ Jennie Sterner, eventmarket.se
Recept på Kanelbulle-Muffins
Kanelbulle-Muffins
Vad kan väl vara godare än Kanelbulle-Muffins när man är sugen på något gott! Som Kanelbullar fast enklare och mycket snabbare att baka.
Ca 12 st
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
3 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 dl vetemjöl
Fyllning:
½ dl strösocker
1 msk kanel
25 g smör, rumsvarmt
Garnering
kanel + strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader, övewr & undervärme.
2. Vispa smör och strösocker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa en stund till. Röräven ner filmjölken.
3. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Rör ner allt i äggsmeten och blanda ordentligt.
4. Fördela smeten i ca 12 muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Fyll formarna till ca hälften.
5. Fyllning: Mosa ihop strösocker, kanel och smör med en gaffel.
6. Fördela ut smör-smul-blandningen på ovanpå smeten i muffinsformarna och fyll formarna med mer smet till ca ¾.
6. Strö över lite kanel och strösocker på alla muffins.
7. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i ca 13–16 min.
Det här receptet är skapat av Lindas Bakskola. Vi tackar och bockar och hoppas dom kommer smaka!
/ Jennie Sterner, Eventmarket
Recept på Kanelbulle-sockerkaka
Recept på Fredriks Kanelbullesockerkaka
Den här är ett recept från Fredriks Fika. En enkel sockerkaka att baka och får en ljuvlig smak av kanel och kardemumma. Perfekt när man inte hinner dra igång ett bullbak, men ändå är bullsugen...
Ingredienser:
3 st ägg
2 dl socker
100 gram smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl strösocker
1 msk kanel
2 tsk nymalen kardemumma
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en springform på cirka 20 cm i diameter.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver.
4. Tillsätt smör, mjöl och mjölk i äggvispet och vänd ihop till en jämn smet.
5. Blanda socker, kanel och kardemumma till fyllningen.
6. Fördela hälften av smeten i formen och strööver hälften av fyllningen. Ha på resten av smeten och toppa med det sista av fyllningen.
7. Baka mitt i ugnen 35-40 minuter. Känn med en sticka i mitten att den kommer ur torr.
8. Låt kakan svalna i formen innan du tar ut den.
Lycka till med baket!
/ Jennie Sterner, Eventmarket
Recept på Kanelbullesnittar
Recept på Kanelbullesnittar
Ingredienser:
100 g mjukt, rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1 ägg (att pensla med, vilket kan uteslutas)
pärlsocker att dekorera med
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
2. Vispa ihop smör, strösocker och sirap krämigt med elvisp.
3. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och kanel. Arbeta försiktigt ihop för hand till en jämn deg.
4. Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en ca 3-4 cm tjock rulle. Placera rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Tryck till varje rulle lite lätt med en gaffel. Pensla med ägg och garnera med pärlsocker.
6. Grädda längderna i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt längderna svalna på plåten på eftervärme innan du skär upp den i snittkakor.
7. Servera direkt eller förvara i lufttät burk mörkt och svalt. Går även bra att frysa.
Lycka till med kakbaket!
/ Jennie Sterner, Eventmarket.se
Morotskaka-recept
Låt oss få bjuda på receptet av världens godaste Motorskaka med cremecheese-frosting!
Jennies mjuksega Morotskaka
...en vit fudge-browne med morötter och frosting!
Ingredienser:
125 g vit choklad
175 g brynt smör
3,5 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära (i kryddform)
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
150 g finriven morot (ca 2-3 dl)
Frosting:
200 g creme cheese (typ Philadelphia)
100 g smör
100 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
Dekor:
Marsipan-morätter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en form med bakplåtspapper.
2. Smält och bryn försiktigt smöret i en kastrull (tag av från värmen när det tystnar)
3. Tillsätt hälften av den vita hackade chokladen, så att det smälter ihop med smöret.
4. Tillsätt / rör i socker och ägg (ett i taget)
5. Tillsätt vaniljsocker, kanel, ingefära, kardemumma och salt.
6. Vänd i mjölet med en slickepott och sist morötterna.
7. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter. Låsedan svalna innan du skär fyrkantiga bitar.
Gör frosting & dekor:
1. Använd elvisp för att vispa ihop rumsvarm CremeCheese med rumsvarmt smör. Det skall bli riktigt vitt och pösigt.
2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ihop till en fluffig frosting.
3. Forma små morätter av marsipan.
Skär mototskakan i fyrkantiga bitar och spritsa på lite frosting. Dekorera med marsipan-morot.
Lycka till med baket
/Jennie Sterner, eventmarket.se
Ägghalvor med lax och kapris | påsk-recept
Ägghalvor med Lax, kapris & citron
Ägghalvor med Lax, kapris & citron
Ingredienser
8 portioner
- 8 ägg
- 100 g varmrökt lax
- 1 dl majonnäs
- 2 msk hackad kapris
- 1 tsk finrivet citronskal
- 2 msk finskuren gräslök (+ extra till dekoration)
Gör så här
Lägg äggen i kokande vatten och koka 10–12 minuter och spola kallt. Skala och halvera äggen.
Bryt laxen i mindre bitar och blanda med övriga ingredienser. Toppa äggen med röran och extra gräslök.
(Receptet är lånat från ica.se)
Krämig Räkcheesecake med ägg och dill | Påsk-recept
Krämig räkcheesecake med ägg & dill
"ÄGGLOSSNING"
Släpp loss med nykläckta vårkänslor.
Här har du receptet:
Krämig räkcheesecake med ägg & dill
Botten:
- 250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
- 100 gram smält smör
Fyllning:
- 5 gelatinblad
- 400 gram phialdelphiaost
- 3 dl creme fraiche 34 %
- 1 rödlök finhackad
- 1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
- 500 gram räkor med skal
- 2- 3 msk finhackad färsk dill
- 1 – 2 msk nypressad citronsaft
- salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör så här:
1. Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
3. Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken (en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.
4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.
5. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
(Receptet är lånat av Jennys Matblogg)
Påsktårta | påsk-recept
Påsk-Tårta
Ingredienser Hallonbotten:
- 4 ägg
- 4 dl Strösocker
- 1 dl hallon, ca 100 g
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk Vaniljsocker
Citronkräm
- 200 g vit choklad
- 250 g smör, rumstempererat
- 3 1/2-4 dl Florsocker
- 300 g färskost
- skalet av 1-2 citroner, gärna ekologiska
Glasyr med valfri smaksättning
- saften av 3 passionsfrukter eller2-3 msk färskpressad citronsaft eller150 g mango, tinad och mixad
- 4-5 dl Florsocker
- gul karamellfärg
Dekoration
- vit choklad, hyvlad
- påskägg
- ätbara blommor
GÖR SÅ HÄR
Börja med hallonbottnarna:
1. Sätt ugnen 175 °C.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt några minuter. Häll hallonen genom en finmaskig sil och tillsätt saften i ägg- och sockerblandningen.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och vänd ned i smeten.
4. Häll smeten i 2 smörade löstagbara formar, 16-18 cm i diametern. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt bottnarna svalna på galler.
Gör citronkrämen
5. Smält vit choklad över ett vattenbad. Låt svalna.
6. Vispa upp smör och tillsätt den avsvalnade chokladen. Vispa samman florsocker och färskost i en separat skål. Tillsätt smörblandningen.
7. Riv ner citronskal och ställ krämen kallt.
Montering:
8. Skär varje botten till två bottnar och lägg den ena på ett tårtfat.
9. Stryk på ett lager citronkräm och lägg på nästa botten. Stryk på ett lager citronkräm och upprepa. Lägg på översta botten och stryk på ett tunt lager citronkräm över hela tårtan. Ställ i kylen cirka 30 minuter för att stelna.
10. Ta ut från kylen och stryk på ett sista lager citronkräm över hela tårtan och jämna ut. Ställ i kylen ytterligare cirka 30 minuter för att stelna.
Gör under tiden glasyren.
11. Blanda ihop florsocker och valfri smaksättning, den ska vara tjock nog för att stanna kvar på toppen av tårtan. Tillsätt gul karamellfärg för extra färg.
12. Häll glasyren i en kanna eller sprits och häll den försiktigt på toppen av tårtan. Låt glasyren rinna ner över kanterna. Låt stelna.
13. Hyvla vit choklad och lägg som ett bo i mitten av tårtan, placera några godisägg uppe på. Dekorera resten av tårtan med godisägg och strö över ätbara blommor.
(Receptet är framtaget av » DanSukker)
Crazy Lagers Påsktårta | påsk-recept
Magikern och Partytrubaduren Crazy Lager önskar er alla en GLAD PÅSK och bjuder på denna magiskt goda Påsk-tårta med hallon och citronsmaker!
Påsk-Tårta
Ingredienser Hallonbotten:
- 4 ägg
- 4 dl Strösocker
- 1 dl hallon, ca 100 g
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk Vaniljsocker
Citronkräm
- 200 g vit choklad
- 250 g smör, rumstempererat
- 3 1/2-4 dl Florsocker
- 300 g färskost
- skalet av 1-2 citroner, gärna ekologiska
Glasyr med valfri smaksättning
- saften av 3 passionsfrukter eller2-3 msk färskpressad citronsaft eller150 g mango, tinad och mixad
- 4-5 dl Florsocker
- gul karamellfärg
Dekoration
- vit choklad, hyvlad
- påskägg
- ätbara blommor
GÖR SÅ HÄR
Börja med hallonbottnarna:
1. Sätt ugnen 175 °C.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt några minuter. Häll hallonen genom en finmaskig sil och tillsätt saften i ägg- och sockerblandningen.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och vänd ned i smeten.
4. Häll smeten i 2 smörade löstagbara formar, 16-18 cm i diametern. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt bottnarna svalna på galler.
Gör citronkrämen
5. Smält vit choklad över ett vattenbad. Låt svalna.
6. Vispa upp smör och tillsätt den avsvalnade chokladen. Vispa samman florsocker och färskost i en separat skål. Tillsätt smörblandningen.
7. Riv ner citronskal och ställ krämen kallt.
Montering:
8. Skär varje botten till två bottnar och lägg den ena på ett tårtfat.
9. Stryk på ett lager citronkräm och lägg på nästa botten. Stryk på ett lager citronkräm och upprepa. Lägg på översta botten och stryk på ett tunt lager citronkräm över hela tårtan. Ställ i kylen cirka 30 minuter för att stelna.
10. Ta ut från kylen och stryk på ett sista lager citronkräm över hela tårtan och jämna ut. Ställ i kylen ytterligare cirka 30 minuter för att stelna.
Gör under tiden glasyren.
11. Blanda ihop florsocker och valfri smaksättning, den ska vara tjock nog för att stanna kvar på toppen av tårtan. Tillsätt gul karamellfärg för extra färg.
12. Häll glasyren i en kanna eller sprits och häll den försiktigt på toppen av tårtan. Låt glasyren rinna ner över kanterna. Låt stelna.
13. Hyvla vit choklad och lägg som ett bo i mitten av tårtan, placera några godisägg uppe på. Dekorera resten av tårtan med godisägg och strö över ätbara blommor.
(Receptet är framtaget av » DanSukker)
Multi-instrumentalisten och tillika Barbados grundare Mathias, erbjuder idag 'Crazy Lager' - en egen enmansorkester för fester och trubadurkvällar.....