Vaniljhjärtan, Recept
Snart är det Alla Hjärtans Dag. Å vad kan väl passa bättre än att baka underbara Vaniljhjärtan! Här har du ett bra recept:
INGREDIENSER:
KAKDEG
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,75 dl socker
1 äggula
200 g smör
FYLLNING
1 ägg
1 msk socker
0,75 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
GARNERING
florsocker
GÖR SÅ HÄR:
1. Smörj/smöra hjärtformar av metall väl.
2. Blanda vetemjöl, potatismjöl, socker, äggula och smör till en smidig deg. Låt degen ligga inlindad i plastfolie ca 30 minuter i kylskåpet.
3. Förbered fyllningen
Blanda ägget, sockret, potatismjölet och mjölken i en kastrull. Sjud under vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Var noga med att krämen inte bränns vid. Låt den kallna. Smaksätt den med vanilj.
4. Gör hjärtan
Kavla ut degen till en platta (inte för tunn). Klä formarna med drygt hälften av degen. Lägg en klick kräm i varje form. Täck dem med lock av degen. Kläm till degen väl runt kanterna.
5. Grädda kakorna på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna på plant underlag medan de ännu är varma. Sikta över lite florsocker strax innan de ska serveras.
Lycka till med Vaniljhärte-baket!
Kram Jennie Sterner
Recept på Nutella
RECEPT PÅ NUTELLA
När våra grabbar var små så firade vi alltid in första dagen på jullovet, sommarlovet och sport- och påsklovet med att duka fram Nutella på frukostbordet. Även när vi åkte till Idre den där sköna skidveckan, så fick Nutellan följa med. Tänk att få ha himmelsk god chokladkräm på mackorna, istället för ost och skinka, vilket vi annars hade!
Till min stora lycka så sprang jag häromdagen på ett recept på hur man själv kan göra denna fantastiskt goda chokladkräm. Jag trixade lite med ingredienserna, för att få till det på bästa sätt. Var så goda :)
RECEPT:
180-200 g hasselnötter (Det finns rostade utan skal att köpa - det gör jag!)
1-2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
3 msk florsocker
en klick smör
ca 30 g smält choklad
SÅ HÄR GÖR DU:
Om du inte redan köpt färdigskalade och rostade hasselnötter, så får du göra det jobbet först. (rosta på plåt i 200 gradig ugn, ca 5-10 minuter. Lägg dem sedan i en handduk och gnid av skalen)
Nu är det dax att mixa nötterna. Länge och väl. Först blir det en smulig nötmassa och efter ett tag blir till en slät, fet kräm. Ju längre du mixar (gärna 5-10 minuter) desto slätare blir krämen.
Häll i kakaon, vaniljsockret, saltet och florsockret i nötkrämen och mixa ihop. Till sist klickar du i smöret och den smälta chokladen och mixar lite till. Häll upp i glasburkar och förvara i kylen.
Nutella-krämen är jätte god att ha på rostat bröd eller nybakade scones. Den kan givetvis även användas i bakverk eller helt enkelt avnjutas med sked. Försvinnande god!
Lycka till alla chokladälskare!
Kram Jennie
» TILL EVENTMARKETS RECEPTSAMLING
Recept Daim-biskvier
Recept på Daimbiskvier
Dom här läckerbitarna blev vi bjudna på hos ett par vänner häromsistens... Och sen dess har det blivit en av mina favorit-bakverk. Dom känns så lyxiga och är faktiskt inte alls så trixiga att göra. Och dessutom är dom Glutenfria. Jag har ökat på receptet så att det blir några fler när man ändå håller på. Du måste bara prova!
RECEPT DAIM-BISKVIER
ca 12 större eller 25 något mindre (dom mindre föredrar jag)
TILL BOTTNARNA
400 g mandelmassa, riven
1 dl socker
2 äggvitor
SMÖRKRÄMEN
250 g smör
2,5 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2,5 dubbeldajm
CHOKLAD ÖVERDRAG
300 g mjölkchoklad eller annan choklad
0,5 dubbeldajm, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Riv mandelmassan och blanda ihop med socker och äggvita. Jag brukar köra blandningen med elvisp för att få den så slät som möjligt.
2. Klicka ut bottnarna på en bakpappersklädd plåt. Ett tip sär att fylla en spritspåse utan tyll och plutta ut lagom stora runda kluttar. Drygt en 5-krona för små biskvier.
3. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg. (tiden beror på storleken på bottnarna)
4. Vispa ihop rumsvarmt smör med alla ingredienser utom daimen. Även här använder jag elvispen och kör en stund så smörkrämen verkligen går ihop. Rör ner den hackade daimen i smörkrämen.
5. När bottnarna är färdiggräddade så kyler du dem i frysen ca 10 minuter. Annars kommer smörkrämen smälta...
6. Bred smörkrämen lite toppigt på undersidan av de kalla mandelbottnarna. Även nu ställer jag in dem i frysen ca 20 minuter.
7. Smält chokladen försiktigt i micron. Kör på svag microvärme och rör flera gånger tills chokladen är smält.
8. Doppa biskvierna i chokladen. Vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.
Biskvierna förvaras i kylskåp men går även bra att frysa.
LYCKA TILL MED BISKVI-BAKET!
Kram Jennie Sterner, vd, Eventmarket.se
Godaste Ananaspajen
Recept på Godaste Ananaspajen
För många år sedan blev jag bjuden av min kära väninna och f.d kollega Malin di Zazzo, på denna underbara Ananaspaj. Sen dess har det varit min favorit. Jag minns hur hon dukade fram den alldeles ljummen i trädgården en varm sommardag, tillsammans med vaniljglass. Den fikastunden glömmer jag aldrig...
Recept:
Ingredienser till pajdegen:
150 g smält margarin
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Ingredienser till pajfyllningen:
2 dl creme fraiche
1 stor eller 2 små burkar krossad ananas
1 st ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla ingredienser till en deg. Tryck ut i en ugnsfast form.
3. Blanda ihop alla ingredienser till pajfyllningen.
4. Häll pajsmeten i pajformen.
5. Grädda i 20-30 minuter.
Pajen kan med fördel svalna lite innan servering. Vi brukar servera den med glass eller grädde!
Jennies Blåbärspaj
Jennies Blåbärspaj
Nu när skogen snudd på exploderar av bär, så känns det extra roligt att få bjuda på en paj med färska blåbär. Det går naturligtvis att köpa frysta blåbär också när lusten faller på mitt i vintern.
Här får du receptet på min jättegoda blåbärspaj. Jag utgick från favvopajen med ananas, men bytte helt sonika ut mot blåbär istället. Sååå god...
Ingredienser till pajdegen:
150 g smält margarin
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Ingredienser till fyllningen:
2 dl creme fraiche
1 st ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl blåbär
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla paj-ingredienser till en deg. Tryck ut i en ugnsfast form.
3. Blanda ihop alla ingredienserna till pajfyllningen.
4. Häll pajsmeten i pajformen och grädda i 20-30 minuter.
Låt svalna lite innan servering.
Vi brukar servera den med glass till, men grädde går så klart bra det också.
Här hittar du receptet på bästa » Ananaspajen
Samanthas Bruchetta con pomodoro
Samanthas Brushetta con pomodoro
Samantha driver företaget al dente i Stockholm där hon lär ut Italiensk matlagning på riktigt.
Här bjuder hon på en snabb Italiensk förrätt som gör vardagen lite lyxigare. En Bruchetta med söta goda tomater, surdegsbröd, olivolja och basilika...
Ingredienser:
4 skivor surdegsbröd
1 paket körsbärstomater, ca 200 g
10 svarta oliver
1 halv kruka färsk basilika
olivolja, extra vergine
2 vitlöksklyftor
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Grilla bröd- skivorna på ett galler tills de fått fin färg. Dela under tiden tomaterna i mindre bitar och blanda dem med olivolja och salt. När brödet är klart, dela en vitlöksklyfta i två och gnid in den ena sidan av brödet med den. Fördela sedan tomaterna på brödskivorna. Toppa med svarta oliver och färsk basilika.
Visst låter det gott!
Jennies Chokladmousse
Universums... eller åtminstone Världens godaste chokladmousse. Det har i alla fall alla våra gäster intygat, då vi gång på gång får frågan... -du gör väl din goda chokladmousse till dessert! Receptet har du här!
Ingredienser 2 pers
50-75 g choklad (mörk el. ljus- el. mörk blockchoklad alt. valfri goding, dock helst utan 'bitar' i) )
1 msk mjölk
1 äggula
1 msk socker
2 tsk whisky ( el. likör... el. inget)
1 dl vispgrädde
Ingredienser 5-6 pers / el. 10 småglas (tex. såna värmeljusglas från IKEA)
150-200 g choklad
3 msk mjölk
3 äggulor
3 msk socker
6 tsk whiskey
3 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Hacka sönder chokladen och smält den tillsammans med mjölken i en skål i vattenbad.
2. Vispa äggula och socker så det blir vitt och pösigt. Blanda i whiskyn/likören.
3. Häll i den smälta chokladsmeten i äggblandningen.
4. Vispa grädden till 'mjukt skum' och vänd ner även den i choklad-ägg-smeten.
5. Häll upp i små skålar/glas och låt stelna i kylskåp några timmar el. gärna över natten.
6. Garnera ev. vid servering med vispgrädde och riven choklad.... eller med en liten pralin :)
Receptet är himla enkelt att förstora. Jag gjorde om det 40 portioner när jag själv fyllde 40, vilket räckte till nästan 80 halvfyllda små värmeljusglas från IKEA. Perfekt då mina kära väninnor också bidrog med en massa annat gott till dessertbuffén.
Lycka till nu alla chokladmousseälskare :)
Kram Jennie
Jennies rostade Nöt-Müsli
Tänk att det är så otroligt enkelt att göra sin egen Müsli. Med nötter och frön, inga konstiga tillsatser och minimalt sötad, blir den dessutom himla nyttig! Denna müsli rostar jag i ugnen vilket gör att den även kan kallas 'Granola'.
Recept på Jennies rostade Nöt-Müsli/Granola
Ingredienser som räcker till en hel långpanna:
5 dl havregryn
1 dl solroskärnor/frön
1 dl pumpakärnor
1 dl skalade sesamfrön
1 dl linfrö
1 dl cocosflingor
4 dl hela eller grovt hackade nötter (gärna en mix av mandel, hasselnötter, pecannötter, pistagenötter, cashewnötter...)
5 msk rapsolja
4 msk flytande honung
2 msk vatten
ev. 1 msk ljus muscovadosocker
Smaksättning: 1 tsk kanel & 1 tsk kardemumma alt. 1,5 tsk vaniljsocker / flytande vaniljarom (välj själv)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175° (150° om du har varmluftsugn)
2. Blanda havregryn och alla frön i en bunke
3. Hacka nötterna grovt och tillsätt även dem med de torra ingredienserna
4. Tillsätt smaksättningen
5. Värm oljan, honungen, vattnet och ev. muscovadosockret i en kastrull.
6. Blanda samman allt väl och lägg i en stor långpanna/djup plåt.
7. Grädda i ca 15 minuter i ugn men se till att det inte blir bränt.
8. Efter 15 minuter stänger jag av värmen men låter plåten stå kvar i ugnen samtidigt som jag gläntar på luckan så att müslin 'torkar'. Här kan den gärna stå över natten.
Denna müsli går åt som smör i solsken. Supergod till fil eller yoghurt och gärna lite färsk frukt till. Den är även supergod att strö på havregrynsgröten på morgonen. Förpackad i fin burk eller cellofanpåse, blir den även en trevlig present när man går bort :)
Lycka till!
/Jennie
» TILL RECEPTET JENNIES ENERGI-MÜSLIBARS
Marknadsnougat
Marknadsnougat har alltid varit populärt hemma hos oss runt jul. Här får du mitt bästa recept som både är enkelt att göra och samtidigt generöst! (det blir ju ett gäng bitar...)
Recept - Marknadsnougat
Gör så här:
1. Smält 125g cocosfett i en kastrull.
2. Tillsätt 6 dl socker och knappt 2 dl vatten. Rör om och koka upp.
3. Blanda ihop 6,5 dl vetemjöl, 4 dl florsocker och 1 dl kakao/o'boj och häll i kastrullen med cocosfett.
4. Vispa snabbt ihop blandningen så att allt blir en smidig smet. Gärna med elvisp.
5. Häll ut på bakplåtspapper. Det stelnar fort, så var snabb att bred ut till lagom tjocklek.
6. Låt stelna i kylskåp och skär sedan ut de små gobitarna i lagom stora bitar.
(förvaras i kylskåp)
Gott som sjutton - God jul / Jennie
Saffransostkaka på Italienskt vis
Det här receptet hittade jag på Matklubben.se och måste bara dela med mej av. En underbart gyllengul Saffransostkaka på Italienskt vis!
Ingredienser
(4-6 personer)
1 dl sötmandel
1 bittermandel
1 kuvert saffran
½ dl råströsocker
2 burkar ricottaost á 250 g
1 citron, finrivet skal
½ dl vetemjöl
2 ägg
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 msk hackad sötmandel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smörj och bröa en liten ugnsfast form.
Hacka mandel, bittermandel, saffran och socker fint i mixern.
3. Blanda i ost, citronskal, mjöl och kör några varv så att allt blandar sig.
4. Knäck äggen ett i taget och kör ytterligare någon sekund. Blanda i mjölk och ½ dl grädde och kör snabbt till en jämn smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i ca 45 min.
6. Lägg ett ark folie ovanpå kakan om den börjar få för mycket färg.
7. Vispa resten av grädden lätt.
Servera kakan med lite hackad mandel på toppen och grädde.
Låt er väl smaka
önskar vi på eventmarket.com :)