Citronbullar i gjutjärnspanna
Jennies Citronbullar
Räcker till ca 2 'pannor' eller ca 20 bullar.
- 150 g rumsvarmt smör
- 5 dl mjölk
- 1 pkt (50 g) färsk jäst
- 1,5 dl strösocker
- 1 skt salt
- 1 ägg
- 3 tsk stött kardemumma
- Ca 12-15 dl vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl)
Fyllning:
- 100 g mjukt smör
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk vaniljsocker
- 1 citron
Gör så här:
Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i degskålen (Jag använder alltid min köksmaskin) och häll över mjölken, rör om tills jästen löst sig.
3. Tillsätt ca hälften av mjölet och därefter ägget, socker, salt och kardemumma. Kör någon minut så att allt går ihop. Tillsätt smöret i kuber/klickar och ytterligare mjöl, lite i taget, tills du har en smidig deg släpper väggarna i degbunken. Spar lite mjöl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, ca 5-7 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Degen skall kännas smidig när den är klar. Inte smetig och inte hård.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 45 minuter.
6. Gör fyllningen. Tvätta citronen och riv zesten (skalet) av hela citronen. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och vispa ihop allt med elvisp.
7. När degen är färdigjäst så knådar du den lätt på mjölat bakbord. Kavla ut den till en stor platta som är ca 1 cm tjock.
8. Stansa ut rundlar (ca 8-10 cm stora) Bred på fyllning på alla rundlar. Lägg 3 st rundlar lite omlott på varandra och rulla ihop. Börja rulla från första rundeln, över den mittersta och rulla vidare så att alla tre rundlar blir till en liten rulle. Därefter skär du rullen på mitten, så att du får två 'ros-formade' knyten. Dessa knyten läggs sedan i en panna.
9. Jäs i ca 30 min under bakduk. Pensla bullarna med en uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 10-12 min. Prova med sticka så att bullarna är klara.
10. Vill du så kan du ringla över glasyr över kakan. Jag blandade ihop 1 dl florsocker med några droppar citronsaft och färgsatte med gul karamellfärg.
(Vill man så kan man givetvis göra vanliga bullar i valfri form av bulldegen)
Jennies Nötcreme
Jennies Nötcreme, så likt man bara kan komma!
Dra mej baklänges...
Jag har hittat och modelerat fram ett recept på världens godaste nötcreme / hasselnötscreme som smakar nästan exakt som originalet!
Nötcreme!
Jag ni vet dom där små plastförpackningarna med himmelsk god hasselnötskräm i. Jag kan nog säga att det var mitt favoritgodis när jag var liten.. och fortfarande bland det bästa jag vet. Måste bara få berätta ej grej...
Jag glömmer aldrig när jag och min bästis Lena i Västerhaninge, tillsammans gick hem från skolan en solig dag. Jag tror vi var typ 9 år... Som av en händelse drogs mina ögon till dikeskanten, där det underbaraste av godis uppenbarade sig i det svajande gräset. En tillsynes oöppnad förpackning nötcreme låg där och bara skrek på mej. Jag lär ha varit snabb att plocka upp den och insåg nu att den faktiskt inte var oöppnad. Hmmm... Ska sanningen fram så var det någon före mig som hade smakat lite. Jag tog upp nötcremen och tryckte ut en lagom mängd (med betoning på lite) ur öppningen. Just där och då kändes det som att det nu inte alls var någon som helst fara att äta upp resten. Sagt och gjort. Det smakade smaskens. Underbart. Sååå god! Men alltså, hur tänkte jag där?...
Hur som helst så älskar jag fortfarande nötcreme. ... även efter den lilla händelsen :)
Varsågoda, här har ni mitt recept!
INGREDIENSER
Ca 350 g
200 gram rostade hasselnötter (jag brukar alltid köpa färdigrostade och skalade hasselnötter)
100 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk havssalt
20 g smör
350 g mjölkchoklad
GÖR SÅ HÄR
Mitt tips är alltså att köpa färdigrostade och redan skalade hasselnötter. Men om du inte köpt sådana, så måste du börja med att rosta hasselnötterna i en torr och het stekpanna tills de fått lite färg. När dom svalnat något så lägger du dem i en kökshandduk och gnuggar dem så att allt eller det mesta av skalet lossnat.
Mixa därefter nötterna, strösocker, vaniljsocker och havssalt i en matberedare. Massan kommer att bli lite varm och lite oljig när den börjar bli klar. Det kan ta några minuter. Hellre någon minut längre än för kort tid. Rör gärna om i massa lite då och då så att allt blandas och mixas väl i mixern.
Smält smör och choklad i micron eller över vattenbad. Jag brukar alltid smälta i micron, men tänk på att köra på lägre effekt, så att det inte bränns vid.
Häll ner smör- och chokladblandningen i nötmassan och mixa en stund till. Nu är det klart!
Förvara nötcremen i glasburk. Observera att den blir hård när den förvaras i kylskåp, så ta fram den en stund innan den skall ätas eller användas till kakor eller bakverk... Det där med att använda den på kakor och tårtor, som det står på förpackningen, har jag aldrig riktigt hajat. Den är alldeles strålande god att äta direkt med sked eller möjligen på kex eller glass!
Lycka till alla nötcreme-älskare!
/Jennie Sterner, Eventmarket
Olika matrecept
Länkar till härliga matrecept:
Recept på Budapest-Stubbe
Sen så länge jag kan minnas, så har jag gillat bakverket Budapeststubbe (Budapestrulle). Sen blev det ju inte sämre av att min kära svärfar Nandor kommer från Ungern. Denna tårta/bakelse är lätt att baka och går dessutom snabbt att få till. Vill man förbereda den, så blir den faktiskt bara godare när den får ligga till sig över natten.
En rulle / ca 8 bakelser
INGREDIENSER:
'Tårtbotten'
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl malda hasselnötter (alt. hasselnötsmjöl)
- 0,5 dl maizenamjöl
- 4 st äggvitor
- 1 dl strösocker
Fyllning:
- 3 dl vispad grädde
- 1 burk Frukt-Cocktail (alt. färska hallon, fileade mandariner i sockerlag)
Garnering:
- Smält choklad
- florsocker
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 170 grader.
2. Lägg bakplåtspapper på en stor plåt
3. Blanda de malda hasselnötterna / hasselnötsmjölet med 1 dl strösocker och maizenamjölet i en bunke.
4. Vispa äggvitorna med elvisp och strö i sockret medan du vispar, tills det blir en vit fast blank maräng.
5. Blanda försiktigt i de torra ingredienserna med en sked / slickepott, så det blir väl blandat.
6. Spritsa ut marängsmeten till ca 18 långa strängar på plåten. (Strängarna gör att det bli enklare att rulla till en rulle)
7. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Öppna luckan och lufta ugnen några sekunder för att sedan grädda uytterligare två minuter. Håll koll så att den inte blir bränd.
8. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna. Därefter lägger du ett bakplåtspapper på botten och vänder den så att du har undersidan uppåt.
9. Bred på grädden och frukten och rulla ihop till en rulle.
10. Smält choklad på svag värme i micron och rör då och då. Ringla över stubben och pudra flocksocker över.
Lycka till med Budapest-stubbe-baket!
Kram Jennie Sterner, Eventmarket
Jordnöts & cocos-Bars
Jordnöts & cocos-Bars / Jordnötsbars / Snickers-bars
Mera bars... Jag älskar att baka - och gärna nyttigt! Det är som terapi och avkoppling för mig. Den här gången har jag fått till en sockerfri bars med både jordnörssmör, cocos och chokad. Ja typ snickers, fast utan socker!
INGREDIENSER
ca 20-30 st. beroende på storlek
30 mjuka torkade dadlar och/eller torkade aprikoser
2 dl jordnötssmör m. crunch
2 dl riven cocos
2 dl cocosmjölk (krämig)
3 dl havregryn
ca 125 g choklad (min favorit är 70% mörk mild choklad)
GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa allt (utom havregrynen och chokladen) i en matberedare/mixer, så att det blir en slät klibbig massa.
2. Blanda i havregrynen och knåda ihop till en 'deglkump'
3. Tryck ut massan i en form med bakplåtspapper (ca 20x30cm) och ställ i kyl en stund.
4. Smält chokladen (över vattenbad eller försiktigt i micron) och bred över ett jämt lager.
5. Skär i lagom stora bars/bitar och slå in i bakplåtspapper eller cellofan.
Dessa bars är perferkta som mellis eller före/under/efter gympasset... eller som en gobit till fikat!
Lycka till önskar jag er!
/Jennie Sterner, Eventmarket
Recept på Mandelbågar, glutenfria
Har någon undgått att jag älskar att baka? Dessa Mandelbågar är riktigt goda och är dessutom glutenfria. De är lättbakade och ser ut att vara köpta på finaste kondiset. Vad kan man mer önska?
Varsågod. Här får du recept på mina Mandelbågar (glutenfria)
INGREDIENSER
ca 25
- 400 g mandelmassa, riven
- 3 äggvitor (6 msk till 'smeten' och resten att pensla på innan gräddning)
- 1 dl strösocker
- Ev. några droppar grön karamellfärg
- 6 msk mandelmjöl
- 4 dl flagad mandel
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 190 grader
- Lägg riven mandelmassa, socker, (ev. karamellfärg), mandelmjöl och 6 msk av äggvitan i en skål. Vispa med elvisp för att få en slät massa.
- Häll ut mandelflagorna på en tallrik.
- Forma den något kladdiga mandelmassan till 'fingertjocka korvar' och rulla dem i mandelspånen. Böj dem likt hästskor och lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
- Pensla kakorna med äggvita.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.
- Hacka chokladen och smält över vattenbad eller i micron. Väljer du micron så kör bara en kort stund (10-20 sekunder) i taget, så det inte bräns vid. Rör ofta. Doppa ändarna på de avsvalnade kakorna i chokladen och låt stelna.
LYCKA TILL MED DESSA SMÅ LÄCKERBITAR!
Kram Jennie Sterner
Recept på Kanelbulleglass
Den 4 oktober är det kanelbullensdag.
Visse du att Kanelbullensdag instiftades 1999 av Hembakningsrådet i samband med att de firade sitt 40-års jubileum sen de startade. De ville hylla den stora hembakartraditionen genom att lyfta fram ett älskat bakverk. Dessutom ville dom skapa en tradition som alla kan delta i. Höstens skördetid innebär ju högsäsong för bakning i svenska hem och Kanelbullar till fikat är en del av vår svenska mat/brödkultur.
Även om Kanelbullens dag startade 1999 så började man baka Kanelbullar redan runt år 1920, då det efter kriget blev enklare att komma åt ingredienser. Firandet den 4 oktober har blivit mycket populärt och dagen finns inskriven i flera svenska almanackor, men fenomenet har även spridit sig utomlands.
Vi älskar smaken och själv njuter jag av barndomsminnet då vi åt nybakade kanelbullar med ett glas mjölk till. Nu har världen tagit kanelbullen till ännu äen ny nivå.
Låt oss få bjuda på receptet av Kanelbulle-glass, som jag hittade i min älsklingstidning Hembakat.
Även delar av bilden är lånad av Hembakat)
Vad sägs om smarriga kanelbullar blandade med krämig vaniljglass.
RECEPT PÅ KANLEBULLEGLASS
Ca 6 dl
INGREDIENSER:
5 dl vispgrädde
2 ägg
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING:
1–2 kanelbullar, se recept här.
KANELSÅS
25 g smör
1 tsk mald kanel
½ dl strösocker
1 dl florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffig i en bunke.
2. Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker pösigt i en annan bunke. Blanda ner grädden i äggblandningen och häll den i en frystålig skål.
3. Skär bullarna i små bitar och rör ner dem i glasssmeten. Ställ glassen
i frysen och låt den frysa något, ca 1 tim.
4. Kanelsås: Smält smöret i en kastrull. Rör ner kanel, strösocker och florsocker. Låt det puttra på svag värme i några minuter. Låt den kallna.
5. Ringla ner såsen i glassen innan den frusit helt. Rör om lite försiktigt. Låt glassen frysa helt.
Lycka till med Kanelbulle-glassen och låt er väl smaka :)
Hälsniingar Jennie Sterner, vd, Eventmarket.se
Recept på Langos
JENNIES RECEPT PÅ LANGOS - Jättebra!
VARFÖR JUST LANGOS...
Min svärfar Nandor är född i Ungern och kom till Sverige som 16-åring, när revolutionen utbrutit i landet 1956. Det var han och 3 kompisar som en natt bestämde sig för att fly kriget. Ryggsäcken och några mut-spritflaskor packades i hemlighet. Och utan att prata med varken mamma eller pappa smög han ut i natten där han mötte upp sina kompisar. Första försöket misslyckades då den unga skaran fångades av Ungerska gränspolisen. (Hade det varit av Ryssarna så hade det nog inte gått så bra...) Daglig anmälningsplikt på stadens polisstation följde och veckorna gick.
Längtan att fly kriget var fortfarande påtaglig och ännu ett flyktförsök gjordes. Denna gång lyckades kompisgänget. Väl över gränsen hamnade dom i 'flyktingläger' i Jugoslavien i nära ett års tid. Tänk vilken oro föräldrarna måste ha känt utan vetskap om var pojkarna tagit vägen! Hur som helst... en dag kom en delegation med Svenskar för att 'plocka ut arbetskraft'. Däribland valdes Nandor ut och hamnade i Helsingborg för snar vidareplacering i Kungsör, nära den stora syfabriken Rapps, som låg i Arboga. (Nandor var nämligen utbildad skräddare). Mitt bland symaskiner, tillskärning och ångpressar fann han sömmerskan Gun. Dom fann snabbt kärleken i varandra och gifte sig några år efter. Äldsta sonen Johnny föddes 1968 och Tomas -71.
1987 träffades jag och Johnny och jag är innerligt glad att Nandor hamnade just här! Vi har vid några tillfällen besökt släkten i Budapest och där fått möta den Underska kulturen och maten. Förutom Gulaschsoppa och Palashinta (pannkakor) så är nog Langos min största favorit.
En härlig tradition som vi bär med oss är vårt årliga släktkalas ute vid Högsjön, där Johnnys lillebror lagar Gulashsoppa över öppen eld. I år stod även jag och friterade Langos för fulla muggar. Solen sken och det var såååå gott!!
VARSÅGODA - HÄR HAR NI MITT RECEPT PÅ LANGOS
Ca 16 st
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis (riven)
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl till utbakning
ca 7 dl olja till fritering (jag använde friteringsolja)
Topping!
Alt. 1: Creme fraiche, hackad rödlök och röd stembitsrom (och ev. vitlök)
Alt. 2: Nutella och skivad banan
GÖR SÅ HÄR:
- Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
- Blanda med riven potatis, salt och mjöl.
- Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg.
- Jäs degen i ca 40 minuter.
- Arbeta in lite mer mjöl i degen på mjölat bakbord.
- Dela degen i 16 bitar eller valfri storlek och kavla ut till ovaler. Tänk på att de skall få plats i kastrullen eller fritösen.
- Jäs dem i ytterligare 10 minuter på väl mjölat bakplåtspapper. (det blir lite kladdigt)
- Hetta upp olja, ca 5 cm, i en tjockbottnad kastrull (eller fritös) och fritera bröden någon minut/sida tills de är gyllengula.
- Lägg upp på galler eller hushållspapper.
- Fyll på med olja efter hand om så behövs.
Lägg på toppingen och njut dem ljumma!
Salta eller söta :)
Lycka till med era Langos!
Kram Jennie
Taxinge Slotts Marängtårta
RECEPT PÅ TAXINGE SLOTTS MARÄNGTÅRTA
På Taxinge Slott kan du ha fester, middagar, konferenser och utställningar... Men visse du att Taxinge Slott också kallas för Kakslottet. Dels för sin gigantiska kak & tårtbuffé men även för att Hela Sverige Bakar spelar in i slottsparken. Här får du receptet på deras underbara Marängtårta. Se filmen och följ instruktionerna.
PS! När vi hade gäster hemma som var glutenintoleranta, så bytte jag ut vetemjölet mot potatismjöl/majzenamjöl, vilket gick jätte bra!
Ung: 225 grader
Gräddningstid: 25-30 minuter
BOTTEN:
150 g strösocker
190 g smör el. margarin
5 st äggulor
1,5 msk bakpulver
175 g vetemjöl
1,5 dl mjölk
MARÄNG:
2 1/4 dl äggvita
375 g strösocker
1,5 msk vaniljsocker
FYLLNING:
1 liter vispgrädde
2 smk cognac
GARNERING:
Jordgubbar
GÖR SÅ HÄR (se filmen)
Jennies Energimüsli-bars, recept
Recept på Jennies Energimüsli-bars
Jag älskar att baka, men sakar ibland godsaker som inte innehåller så mycket socker. Här har jag gjort ett recept med bas av min goda Müsli/granola och lite annat gott som aprikoser och jordnötter... Idag får det bli uppladdningen inför vårt fredagsgympass. Men jag kan lova att de funkar lika bra som en gobit till fikat!
INGREDIENSER
ca 15 st
15 torkade aprikoser
1 dl jordnötter
4 msk jordnötssmör
2 msk flytande honung
1 msk kakao
3 dl 'Jennies müsli/granola' * (se receptet här)
va 40 g choklad att toppa med
* Istället för Jennies Müsli så borde det funka med 3 dl av en blandning av mandel, ceshewnötter, hasselnötter, havregryn.
GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa allt (utom chokladen) i en matberedare/mixer så att det blir en grynig, klibbig massa.
2. Tryck ut massan i en form med bakplåtspapper (ca 15x25cm)
3. Ställ i kyl eller frys nån timma.
4. Smält ca 40 g choklad av önskad sort och bred över ett lager.
5. Skär i lagom stora bars/bitar och slå in i bakplåtspapper eller cellofan.
Jag önskar er en härlig bak-fredag!
/Kram Jennie Sterner, Eventmarket.se