fredag 23 januari | 15:39 2015

Saffrans-snittar

Julen nalkas och jag ser fram mot julebak och pyssel. Låt mej få bjuda på en superenkel kaka som du med fördel kan göra extra många av och sedan frysa in.

ca 35 st
Tid: 20 minuter + 15 minuter i ugnen

1safranssnittarIngredienser

1 kuvert saffran, 1/2 g
1 dl socker
150 g smör
1 1/2 msk ljus sirap
1 1/2 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°
2. Stöt saffranet till fins pulver tillsammans med 1 tsk av sockret.
3. Lägg smöret i en bunke. Tillsätt resten av sockret och saffransblandningen. Rör blandningen ljus och porös.
4. Tillsätt sirapen. Blanda ner mjöl blandat med bakpulver och arbeta snabbt samman till en deg.
5. Dela degen i tre jämnstora bitar. Rulla ut dem plåtlånga och lägg över på plåt med bakpapper. Platta till dem lätt.
6. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Skär längderna i sneda snittar medan de fortfarande är varma.

Lycka till med julbaket!
Hälsningar Jennie Sterner, eventmarket.com

fredag 23 januari | 15:30 2015

Frasiga Våfflor

våfflor-720

På Marie bebådelsedag den 25 mars (även kallad Våffeldagen) äts det en massa våfflor runt om i landet. Men visste du varför vi äter våfflor?

Marie bebådelsedag har firats sedan 500-talet. Att man firar just denna dag beror på att det är nio månader före jul. Förr kallades Jungfru Maria även för "Vår fru" vilket gjorde att Marie bebådelsedag även fick namnet Vårfrudagen. Slarvigt uttal och/eller hörfel gjorde sedan att Vårfrudagen blev Våffeldagen.

Och att det blev just våfflor har sin naturliga förklaring i att det förr i tiden, efter vinterns ruskmörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk.

Låt oss få bjuda på ett frasigt recept utan ägg!

Ca 6-10 st

100 smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt
4 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret och låt det svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev förbereder tillbehören.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet med en handvisp. Tillsätt resten av mjölken och det avsvalnade smöret.

3. Hetta upp våffeljärnet och pensla laggen med lite smör. Häll på ca 1 dl smet och grädda våfflorna gyllenbruna. Vispa mellan varje våffla, annars sjunker mjölet gärna till botten.

4. Servera våfflorna nygräddade, gärna med vispad grädde och färska bär eller sylt.

Våfflorna kan ätas med sylt och grädde, men även glass och chokladkräm som tex. nutella. En annan populär variant hemma hos oss är cremefraiche, rödlök och röd eller svart rom. Himla gott och inte lika sött :)

Lycka till
/ Eventmarket

fredag 23 januari | 15:19 2015

Semlor á la Eventmarket - Recept

Här på kontoret blir det så klart semlor på fettisdagen. Och inte vilka semlor som helst! Riktigt smarriga Eventmarket-Semlor .....Lite godare och lite orangare!

panorama-semlor-recept

Varsågod - här har du mitt recept / Jennie

ca 20 st.

SEMMELBULLE

30 g jäst (lite mindre än ett jästpaket)
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1/2 tsk hjorthornsalt
2 tsk stött kardemumma
2 äggulor
knappt 1 liter vetemjöl
100 g smör (rumsvarmt)
ägg till penslingen

FYLLNING & DEKOR

vispgrädde
mandelmassa som färgas orange (gul+röd 'karamellfärg')
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken som du värmt till 37°. Rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt salt, socker, hjorthornsalt, kardemumma och äggulor... och blanda sedan i ca hälften av mjölet. Rör ihop till en klibbig deg.
3. Nu är det dags för det rumsvarma smöret, som du klickar i degen.
4. Slutligen tillsätter du resten av mjölet och knådar ihop till en deg. Drygt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Degen skall vara lite blank och släppa degbunkens kanter. Men var försiktig med mjölet så att degen inte blir för torr.
5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
6. värm ugnen till 225°
7. Baka ut till ca 20 runda bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. 
Tips!
För att få riktigt runda fina och spänstiga bullar så handrullar / rundrullar jag dem. Jag brukar alltid väga varje bit  för att få lika stora bullar / semlor. (45-50 gram för en mindre semla och 70 g för lite större). Jag lägger begbiten på bakbordet och kupar handen över. Sen är det bara att börja rulla. Jag trycker lite hårdare i början och lättar sedan på trycket medan begbollen blir allt rundare.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8-9 minuter.

9. Vispa ihop mandelmassa med lite grädde, för att få den 'lösare'. Tycker du om lite 'crunchigare' mangelmassa, så kan du även ha i lite rostad flagad mandel som du hackar.
10. Vispa grädde med en gnutta florsocker i, för smakens skull.

MONTERING

Skär eller klipp av ett litet lock i bullen. Fyll semlorna med (orange) mandelmassa och spritsa/klicka på mjukvispad grädde. Slutligen lägger du på locket pudrar med florsocker.

Lycka till med semle-baket.
/ Jennie Sterner, Eventmarket


 

» Till alla recept 

tisdag 20 januari | 16:59 2015

Annas Kanelkaka

recept på Annas kanelkaka

Anna Ljunggren på Aros Congress Center tipsar om en lyxig sockerkaka som sprider en gudomligt härlig kaneldoft i hela köket! Vill man så kan man även ha i äppelskivor för att få en riktigt god äppelkaka.

Ingredienser

175 g smör eller margarin
2,5 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2,5 dl gräddfil
1/2 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1/2 dl socker
Ev. äppelskivor från ett stort skalat äpple

Gör så här:

- Blanda först av allt gräddfil och bikarbonat.

- Vispa sedan margarin och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget.

- Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.

- Rör sedan ner mjölblandningen i margarin/socker/ägg-smeten. Rör sist ner gräddfilsblandningen.

- (Skala äpplet och skär i skivor/klyftor)

- Klicka ut hälften av smeten i en form med löstagbara kanter.  Strö över ca hälften av sockret som blandats med kanel och stick ner äppelskivorna. Klicka sedan ut resten av smeten och till slut resten av socker/kanelblandningen.

Baka i 45-60 minuter i 175 grader.

 

Lycka till med kanelkakabaket och tack Anna Ljunggren på Aros Congress Center för receptet :)

» Till Profilsidan Aros Congress Center

» SE ALLA RECEPT


 

...........TJEJSNACK MED ANNA LJUNGGREN  
PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS 2013

Godmorgon Anna!
Idag är det den Internationella Kvinnodagen och jag måste så klart passa på att gratulera oss kvinnor och samtidigt fråga dig:

Hur skulle du vilja bli uppvaktad en dag som denna?
Annas klockrena svar blev:
- Med respekt och diamanter!

Vad är det mest positiva med ditt jobb?....

» Läs hela tjejsnacket med Anna

 

tisdag 20 januari | 16:53 2015

Cookies

 

cookiesIdag visar sig hösten och löven susar därute. Är man lite bak-tokig som jag så längtar man hem till kökets vrå. Här får du ett bra recept på Cookies med vit choklad och ingefära eller enbart med choco chip!

Ingredienser grundrecept:

120 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 st ekologiskt ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
100 g choklad av valfri smak (se nedan)
1 st lime, skalet
skal av 1 lime

White chocohip Ginger cookies:
Gör degen enligt grundreceptet, använd 100 g vit choklad och tillsätt 1 tumstor färsk riven ingefära i smeten

Choco chip Coco cookies:
Gör degen enligt grundreceptet, använd 100 g mörk kvalitetschoklad 70% och tillsätt 0,5 dl kokosflingor istället för havregryn i smeten.

Gör så här:

1. Grundrecept: Vispa smör och råsocker krämigt, rör i ägget.

2. Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt.

3. Hacka chokladen grovt och riv limeskalet, blanda i degen.

4. Rulla in kakdegen i plastfilm eller bakplåtspapper till en rulle (5 cm i diameter) och frys i cirka 30 min.

5. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 180 grader varmluft, cirka 10 minuter.

 

Lycka till önskar vi på Eventmarket!


 

» SE HELA VÅR RECEPTSAMLING

tisdag 20 januari | 16:48 2015

Kladdkaka Rocky Road

kladdkaka rockyroad

 

Den här kakan med Rocky Road-smaksättning är helt amazing! En oemotståndligt god kladdis med en ljuvlig blandning av sött och salt.

Rocky Road-fyllningen består av minimarshmallows, dumlekolor och cashewnötter. Sött och salt i en salig blandning - makalöst gott!!! Om man inte vill ha alla ingredienserna i kakan är det bara att utesluta det man inte gillar. Det går också bra att strunta i fyllningen och bara göra en klassisk kladdkaka för receptet är utsökt!

Kladdkaka rocky road

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
4 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
ca 1 dl minimarshmallows
ca 18 st dumlekola, skuren i bitar
ca ¾ dl salta cashewnötter, delade på mitten

Garnering:
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Smörj en form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter med smör och bröa den.

3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och blanda snabbt ihop allt till en slät smet. Blanda ner minimarshmallows och dumlekola

4. Häll smeten i formen. Strö cashewnötterna jämnt över kakan.

5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.

6. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över lite florsocker före servering.

 

Vi önskar er en trevlig stund bland bakbunkar och slickepotter!
/ Jennie, Eventmarket

måndag 19 januari | 11:11 2015

Amerikansk CookieCake

cookiecake

Jag hittade en ny rackare till min receptsamling, som snabbt fick hänga med till nära och kära.
Jag brukar baka denna makalöst goda kaka i en gjutjärnstekpanna och knyta en rosett om handtaget, så blir det en fin gå-borts-present! Funkar även att grädda den i en vanlig springform eller som cookiestora kakor. Hasselnötterna kan bytas ut mot sötmandel eller uteslutas helt om man vill.

Ingredienser

(12-15 bitar)

175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl
150 g mörk eller ljus choklad, hackad

Garnering
1/2 msk hasselnötter, hackade

Till formen
smör
kokos eller ströbröd

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka chokladen och nötterna grovt.

3. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget.

4. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen.

5. Tryck ut smeten i en smord och bröad (kokos eller ströbröd) stekpanna, 22-24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek. Strö över nötterna.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35-40 min. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

Kakan kan ätas som den är till fikat eller med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass om du vill servera den som dessert. Den går snabbt att göra (förbaskat god kakdeg!) och håller sig bra i ett par dagar om du förvarar den i kylskåpet. 

 

Tjoflöjt / Jennie


 

» SE HELA VÅR RECEPTSAMLING

 

måndag 19 januari | 11:11 2015

Jennies Tiramisu

tiramisu-recept-bild1

Tiramisu är en perfekt dessert som både är himmelskt god med sin lite vuxna kaffelikörsmak och dessutom enkel att göra. Jag brukar alltid göra den dagen innan. Då hinner den gotta till sig och bli så där krämig och god samtidigt som den bara står där helt klar i kylen, när gästerna skall serveras. Ibland gör jag den i en stor form, men jag har även gjort den i små portions-glasformar. Lycka till med din Tiramisu!

Ingredienser

(ca 6-8 pers)

  • 2 paket Mascarpone, (250 g/paket)
  • 5 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 st ägg, (äggulan)
  • 1,5 msk Amarettolikör, (mandellikör)
  • 4 msk kaffe, starkt, gärna espresso
  • 200 gram (ca 24 st)  Savoiardikex / ladyfingers
  • ca 20-30 små mandelbiskvier, såna man har i nyponsoppan. (kan uteslutas, men blir himla gott då de tillför extra mandelsmak)
  • 1 msk kakao

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden med 1 msk socker i en djup bunke, ganska hårt.

2. Separera äggulan från äggvita.

3. Spara äggulorna och vispa ihop med resten av sockret i en stor bunke.

4. Rör ner mascarponeosten i äggsmeten och vispa allt till en fast crème.

5. Vänd ner grädden i marscarponecremen och rör försiktigt så att det blandas.

6. Blanda starkt kaffe/espresso med Amarettolikören

7. Börja monteringen:
Lägg ett lager (ca 12 st) kex i botten av en medelstor form med hög kant. (I italen brukar man använda en glasform, med det går bra med annan form också)

8. Droppa kaffe-likör över varje kex med en liten sked. Tänk att kexen bara skall bli 'halvblöta'. Annars kommer desserten bli för 'blöt'.

9. Bred hälften av crémen som ett lager över kexen.

10. Lägg på de små mandelbiskvierna över hela kakan.

11. Gör om samma moment igen med kex och vätska och avsluta med cremen. (dock inga mandelbiskvier överst)

12. Låt formen stå minst 1,5 timme eller gärna över natten i kylskåpet innan den serveras.

13. Just innan servering så pudrar du över kakao över kakan som serveras i i bitar eller direkt ur formen.

 

Önskar er lycka till med världens godaste dessert :)

Tjoflöjt / Jennie


 

» SE HELA VÅR RECEPTSAMLING

 

lördag 17 januari | 14:44 2015

Leilas Lussekatter

leilas-lussekatter720

Det här är Leilas recept på klassiska lussekatter.
Leilas tips för att få riktigt saftiga lussekatter är att baka med vetemjöl special för att få ett riktigt luftig saffransbröd.

Leilas Lussekatter
(24 - 32 st)

200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk (3 %)
0,5 dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl special

1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering

Gör så här:

1.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.

2.
Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.

3.
Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en skål/ bunke. Tillsätt ägg och strösocker.

4.
Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 - 15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).

5.
Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 - 60 minuter.

6.
Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.

7.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

8.
Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.

9.
Blanda ägget med grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 8-10 minuter.

 

» Till eventmarkets Receptsamling

lördag 17 januari | 13:16 2015

Påskmuffins

Påsken är en härlig tid på året. Ljuset, knopparna i trädgården och vårvärmen som skapar framtidstro! När vi firar något så gör vi det gärna med gott att äta. Här har du ett recept på påsk-muffins.

(12-15 stycken) pask-muffins

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl strösocker
3 ägg
1 dl matolja eller smält smör
½ dl mjölk eller saft

Glasyr:
2 dl florsocker
ca 4-5 tsk citronsaft

Dekorering:
gröna spaghetti-godis
påskgodis

GÖR SÅ HÄR:

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda ägg, olja och mjölk i mjölblandningen. Rör samman till en slät smet. Fyll 12 muffinsformar i muffinspanna till 4/5 med smet (eller ca 15 muffinsformar till 2/3 utan muffinspanna). Grädda muffins i mitten av ugnen (180°C) ca 12-14 minuter. Låt muffins kallna.

Blanda 2 dl florsocker och lite citronsaft samman till en slät smet. Bred över muffins och dekorera med spaghetti-godis (= gräs) och påskgodis (= ägg).

Glad Påsk!

» Se fler av våra recept

Eventmarket-logo

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket