Den 4 oktober är det kanelbullensdag.
Visse du att Kanelbullensdag instiftades 1999 av Hembakningsrådet i samband med att de firade sitt 40-års jubileum sen de startade. De ville hylla den stora hembakartraditionen genom att lyfta fram ett älskat bakverk. Dessutom ville dom skapa en tradition som alla kan delta i. Höstens skördetid innebär ju högsäsong för bakning i svenska hem och Kanelbullar till fikat är en del av vår svenska mat/brödkultur.
Även om Kanelbullens dag startade 1999 så började man baka Kanelbullar redan runt år 1920, då det efter kriget blev enklare att komma åt ingredienser. Firandet den 4 oktober har blivit mycket populärt och dagen finns inskriven i flera svenska almanackor, men fenomenet har även spridit sig utomlands.
Vi älskar smaken och själv njuter jag av barndomsminnet då vi åt nybakade kanelbullar med ett glas mjölk till. Nu har världen tagit kanelbullen till ännu äen ny nivå.
Låt oss få bjuda på receptet av Kanelbulle-glass, som jag hittade i min älsklingstidning Hembakat.
Även delar av bilden är lånad av Hembakat)
Vad sägs om smarriga kanelbullar blandade med krämig vaniljglass.
RECEPT PÅ KANLEBULLEGLASS
Ca 6 dl
INGREDIENSER:
5 dl vispgrädde
2 ägg
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
FYLLNING:
1–2 kanelbullar, se recept här.
KANELSÅS
25 g smör
1 tsk mald kanel
½ dl strösocker
1 dl florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffig i en bunke.
2. Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker pösigt i en annan bunke. Blanda ner grädden i äggblandningen och häll den i en frystålig skål.
3. Skär bullarna i små bitar och rör ner dem i glasssmeten. Ställ glassen
i frysen och låt den frysa något, ca 1 tim.
4. Kanelsås: Smält smöret i en kastrull. Rör ner kanel, strösocker och florsocker. Låt det puttra på svag värme i några minuter. Låt den kallna.
5. Ringla ner såsen i glassen innan den frusit helt. Rör om lite försiktigt. Låt glassen frysa helt.
Lycka till med Kanelbulle-glassen och låt er väl smaka :)
Hälsniingar Jennie Sterner, vd, Eventmarket.se