Dukningsregler
Här har ni några regler som kan vara bra att följa vid dukning av bordet samt serveringsregler. Vi på eventmarket.com önskar er lycka till!
Dukningsregler:
- Besticken placeras utifrån och in i den ordning de används, alltså inte i storleksordning.
- Sådant som äts endast med gaffel, såsom hummer, placeras till höger vid handen som greppar.
- Detta gäller även soppsked.
- Efterrättsbestick placeras ovanför tallriken. Skedens skaft placeras åt höger, gaffelns åt vänster.
- Sallads- och brödtallrik placeras till vänster om kuvertet.
- Servetten placeras på tallriken eller till vänster om den.
- Glas placeras från höger till vänster i den ordning de används. Snapsglas placeras till höger om ölglas. Vattenglas står alltid längst till höger.
Serveringsregler:
- Allt torrt serveras från gästens vänstra sida. - Mat, sås, gelé, sorbet, dessert...
- Allt vått serveras från gästens högra sida. - Drycker, kaffe, te, soppa (i sin tallrik)...
- Det gästen tar för sig av själv serveras från gästens vänstra sida. - Gästen tar då för sig, med hjälp av serveringsbesticken, i ett eller två "tag", och lägger sedan tillbaka besticken snyggt och prydligt efter sig.
- Fat som skickas runt skickas motsols.
- Buteljer/karaffer med drycker skickas medsols.
- Servering av vin - Glas med rött vin fylls till två tredjedelar eller en bit från brädden, vitt vin till två tredjedelar eller något mindre. Den som serverar vinet (från gästens högra sida) skall hålla ev. flaska så att etiketten syns. Den andra handen (armen) placeras ofta bakom ryggen.
/Lycka till önskar vi på Eventmarket