Vett & Etikett
Oskrivna regler i samband med middagar och andra sociala sammanhang är bra att ha koll på. Här serverar vi lite 'Vett & Etikett vid middagen'. Som tex. att bordsdamen alltid sitter till höger om sin bordskavaljer och att det inte är tillåtet att börja dricka förrän värden eller värdinna utbringat välkomstskålen...
1. Som inbjuden gäst är det inte på sin plats att klaga på något så smått som placeringen.
2. De kvinnliga gästerna bör tänka på var de placerar sina handväskor.
- Med axelband kan hängas på stolsryggen.
- Utan axelband kan den läggas i knät, alternativt under eller bredvid stolen.
- En handväska placeras aldrig på bordet!
3. Bordsdamen sitter alltid till höger om sin bordskavaljer.
4. Bordskavaljerer förväntas dra ut stolen åt sin bordsdam, både när hon sätter sig och när hon reser sig. Bordskavaljerer erbjuder också sin bordsdam vatten eller vin.
5. Undvik att placera armbågarna på bordet. Placera däremot underarmarna på bordet för att ha händerna synliga.
6. Glas med fot, innehållande rumstempererade drycker hålls med tummen, pekfinger och långfinger i kupans nedre del. Innehåller det kylda drycker så hålls det längre ned, men ett glas hålls aldrig i foten.
7. Det är tillåtet att börja dricka när värd eller värdinna utbringat välkomstskålen.
8. Det är tillåtet att börja äta när värdinnan börjat äta eller sagt varsågod. (är sällskapet större än 8 så kan man börja äta när maten är serverad, för att undvika att den kallnar.)
9. Ta lagom stora tuggor och ät så ljudlöst som möjligt.
10. Prata eller drick inte med mat i munnen.
11. Klaga inte på maten. Mat man inte kan äta lämnas utan kommentarer på tallriken.
12. Man bör använda sin egen assiett som är den till vänster om sin tallrik.
13. Vatten och kuvertbröd är det tillåtet att ta för sig av under hela middagen.
14. Servetten ska ligga i knät under hela middagen. Servetten läggs till höger om kuverttallriken när middagen avslutats.
15. Man snyter sig inte i servetten. Behöver man lämna bordet under middagen så placeras servetten på stolen.
16. Tallriken lämnas så snygg som möjligt med besticken på höger sida när man ätit klart. Bestick som ligger i kors betyder att man inte ätit färdigt.
17. Ät alltid med bestick när det finns - även smörgåsar, kycklinglår och revbensspjäll. Undantag om det finns en foliebit lindat kring ena änden eller om värdparet uppmanar att äta med händerna.
18. Mosa inte potatis. Ät inte spagetti med gaffel och sked.
19. Nobba inte en skål - om du inte vill dricka så för glaset till munnen och blöt läpparna en aning.
20. Lägg inte på läppstift vid middagsbordet - all hantering av smink sköts före eller efter middagen.
/Lycka till önskar vi på Eventmarket