Cookies
Låt oss få bjuda på ett härligt recept på Mjuksega Cookis, som kan smaksättas i all oändlighet. Dessa kakor passar utmärkt att baka till barnkalas, kafferep, till studentmottagningen och andra festligheter. Tipset för att få dem så där mjuksega är att inte överarbeta degen. Och att inte grädda dem för länge.
Mjuksega Cookies
Grundsmet:
300 g Vetemjöl (5 dl)
0.5 tsk Bakpulver
1 nypa Salt
1 st Ägg
1 st Äggula
2.5 dl Farin / muscovadosocker (180 g)
1 tsk Vaniljsocker
115 gSocker (1,25 dl)
150 g Smält smör
+ smaksättning!
Olika förslag på smaksättning:
Choklad & Hasselnöt
Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g valfri choklad (hackad) samt 70 g hackade hasselnötter i smeten
Vit Choklad & Ingefära:
Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g vit hackad choklad och 1 tumstor färsk riven ingefära i smeten
Choklad & Cocos:
Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g mörk hackad kvalitetschoklad 60-70% samt 0,5 dl kokosflingor i smeten.
Pistage & Choklad
Klicka upp pistagekräm på ett bakplåtspapper och frys in (ca 2 cm stora bollar). Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g hackad mjölkchoklad samt hackade pistagenötter i kaksmeten. Bädda in den lilla bollen med fryst pistagekräm i kaksmeten.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.
4. Vispa ägg, farinsocker och strösocker i en bunke till smeten ser ljusbrun ut, vänd sedan i det smälta smöret och vispa igen. Jag använder elvisp men det går att vispa även för hand.
5. Vänd i mjölbladningen i sockersmeten. Vänd först i hälften, blanda och vänd sedan i resten med en slickepott tills allt mjöl blandats in i smeten.
6. Nu tillsätter du valfri smaksättning.
Hemligheten med att få kakorna segna och mjuka, är att inte överarbeta degen. Jobba snabbt, men se till att allt blandas.
7. Väg upp ca 35 g / kaka och lägg ut 'bollarna' med lite 'space' på en plåt med bakplåtspapper. Platta dem liiite och grädda kakorna i ca 15 minuter. De ska bli lite gyllene i kanterna men lite vobbliga i mitten - då är de färdiga. Låt svalna på plåten och förvara dem sedan lufttät kakburk för att få dem att hålla sig sega och goda i flera dagar. De går även givetvis att frysa kakorna.
Lycka till!
/ Jennie Sterner, Eventmarket