Leilas Lussekatter
Det här är Leilas recept på klassiska lussekatter.
Leilas tips för att få riktigt saftiga lussekatter är att baka med vetemjöl special för att få ett riktigt luftig saffransbröd.
Leilas Lussekatter
(24 - 32 st)
200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk (3 %)
0,5 dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl special
1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering
Gör så här:
1.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
2.
Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
3.
Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en skål/ bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
4.
Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 - 15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
5.
Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 - 60 minuter.
6.
Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.
7.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
8.
Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.
9.
Blanda ägget med grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 8-10 minuter.