Kräftskiva

På kräftskivan avstår vi etiketten. Här får man sörpla, suga och smaska... Här kan du även ladda ner Kräft- & snapsvisor!

 

kräftskiva-1034

Historik

Det var munkar som var först med kräftor. Under medeltiden serverades kräftor under de religiösa fasteperioderna. Kräftdjuren ansågs vara tillåten föda även under fastan. På 1500-talet åt man varma kräftor. Det spred sig till högadel och välbeställda personer i slutet av 1800-talet. Vanligt folk betraktade kräftorna misstro under mitten av 1800-talet. Men sedan spred sig vanan nedåt i samhällsklasserna. Kräftpremiären gick av stapeln i början av augusti, men idag anses premiären inte lika märkvärdig längre. De flesta väljer ändå att vänta till första veckan i augusti innan de bjuder till kräftskiva... eller kanske slår de till med kräftor som vickning på självaste nyårsafton!

 

Klädsel

På kräftskivan är det bra att ha på sig kläder som tål lite kräftspad och det krävs därför ofta ingen formell klädsel. Men skriv gärna valfri klädsel på inbjudan... eller kom gärna i jeans. Skriv så gästen förstår.

 

Inbjudan

Inbjudan kan vara informell dvs. via telefon, mail eller annat vilket är helt ok denna dag.

 

Dukning och bordsplacering vid kräftskiva

Duka med pappersduk, papperstallrikar och servetter. Bordsplaceringen kan man skriva direkt på duken. Vackra bordsdekorationer kan man också göra av stenar, blommor och snäckor. Kräftknivar och skaldjurstänger är andra attribut på bordet. Har du inga speciella kräftknivar går det lika bra att pilla ur klorna med baksidan på en tesked. Men ett par nötknäckare bör du lägga fram, kräftklor kan vara svårknäckta. Sätt en liten skål vid varje tallrik, alternativt några större strategiskt utplacerade, fyllda med ljummet vatten och några citronskivor - bra för kletiga kräftfingrar. Hushållsrullen är helt ok som extraservett vid kräftskiva och våtservetter brukar också uppskattas.

Hattar och lyktor

Hattar och haklappar är ett måste på kräftkalas. Ställ kulörta lyktor utanför huset/porten och häng upp kräftsolar ovanför bordet...

Engångsmaterial

Här är en länk till Scandi Profit, som säljer engångsmaterial som hattar, dukar, tallrikar, girlanger mm. Allt för olika festteman.

Mat och kräftor

En kräftskiva kan vara subskriberad, dvs. att anmälda gäster får betala 'kalaset' i förskott då kräftor är dyrt. Ett knytkalas är annars utmärkt. Planera med kräftor som förrätt. Alternativ för de som inte äter kräftor är räkor eller kronärtskocka. ...sånt som är pilligt och tar tid. Huvudrätt kan tex. vara en svampomelett. Det skall vara lätt och enkelt att äta. Efter kräftor får det inte vara något pilligt eller svårt. Eller som många gör.... duka fram både kräftor, omelett, västerbottenpaj, såser, smör, bröd och ost redan från start. Vill man sedan ha en dessert, så brukar även detta uppskattas.

Snaps och öl

Öl och snaps gäller som dryck. Inte vin! Man blandar inte vin och snaps. Man skålar normalt inte i snaps vid middagsbordet, men kräftskivan är undantagen. Krydda din snaps själv. Ta bort etiketten eller häll över den i en brännvinskaraff eller saftflaska. Man kan även frysa in en brännvinsflaska i en bunke fylld med vatten och blommor. Jag lovar att den ser festlig och kul ut när man ställer fram den. Glöm bara inte att ställa den frysta skapelsen i en skål, då isklumpen smälter under kvällen!

Sång

Att sjunga till brännvin är en helt svensk sed. I andra länder sjunger man till vinet. Snapsvisor hör till och det är lätt att ordna.

 

Vi önskar er en trevlig Kräftskiva!
/ Eventmarket

Ladda gärna hem pdf-filen med snapsvisor nedan. Ett litet ihopplock av kul kräftsnapsvisor som vi på Eventmarket har samlat ihop!

1-pdf-ikonKräftvisor_snapsvisor_eventmarket.pdf

Eventmarket-logo

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket