Här på kontoret blir det så klart semlor på fettisdagen. Och inte vilka semlor som helst! Riktigt smarriga Eventmarket-Semlor .....Lite godare och lite orangare!

panorama-semlor-recept

Varsågod - här har du mitt recept / Jennie

ca 20 st.

SEMMELBULLE

30 g jäst (lite mindre än ett jästpaket)
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1/2 tsk hjorthornsalt
2 tsk stött kardemumma
2 äggulor
knappt 1 liter vetemjöl
100 g smör (rumsvarmt)
ägg till penslingen

FYLLNING & DEKOR

vispgrädde
mandelmassa som färgas orange (gul+röd 'karamellfärg')
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken som du värmt till 37°. Rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt salt, socker, hjorthornsalt, kardemumma och äggulor... och blanda sedan i ca hälften av mjölet. Rör ihop till en klibbig deg.
3. Nu är det dags för det rumsvarma smöret, som du klickar i degen.
4. Slutligen tillsätter du resten av mjölet och knådar ihop till en deg. Drygt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Degen skall vara lite blank och släppa degbunkens kanter. Men var försiktig med mjölet så att degen inte blir för torr.
5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
6. värm ugnen till 225°
7. Baka ut till ca 20 runda bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. 
Tips!
För att få riktigt runda fina och spänstiga bullar så handrullar / rundrullar jag dem. Jag brukar alltid väga varje bit  för att få lika stora bullar / semlor. (45-50 gram för en mindre semla och 70 g för lite större). Jag lägger begbiten på bakbordet och kupar handen över. Sen är det bara att börja rulla. Jag trycker lite hårdare i början och lättar sedan på trycket medan begbollen blir allt rundare.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8-9 minuter.

9. Vispa ihop mandelmassa med lite grädde, för att få den 'lösare'. Tycker du om lite 'crunchigare' mangelmassa, så kan du även ha i lite rostad flagad mandel som du hackar.
10. Vispa grädde med en gnutta florsocker i, för smakens skull.

MONTERING

Skär eller klipp av ett litet lock i bullen. Fyll semlorna med (orange) mandelmassa och spritsa/klicka på mjukvispad grädde. Slutligen lägger du på locket pudrar med florsocker.

Lycka till med semle-baket.
/ Jennie Sterner, Eventmarket


 

» Till alla recept 

Eventmarket-logo

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket