Jag hittade en ny rackare till min receptsamling, som snabbt fick hänga med till nära och kära.
Jag brukar baka denna makalöst goda kaka i en gjutjärnstekpanna och knyta en rosett om handtaget, så blir det en fin gå-borts-present! Funkar även att grädda den i en vanlig springform eller som cookiestora kakor. Hasselnötterna kan bytas ut mot sötmandel eller uteslutas helt om man vill.
Ingredienser
(12-15 bitar)
175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl
150 g mörk eller ljus choklad, hackad
Garnering
1/2 msk hasselnötter, hackade
Till formen
smör
kokos eller ströbröd
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka chokladen och nötterna grovt.
3. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget.
4. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen.
5. Tryck ut smeten i en smord och bröad (kokos eller ströbröd) stekpanna, 22-24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek. Strö över nötterna.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35-40 min. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.
Kakan kan ätas som den är till fikat eller med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass om du vill servera den som dessert. Den går snabbt att göra (förbaskat god kakdeg!) och håller sig bra i ett par dagar om du förvarar den i kylskåpet.
Tjoflöjt / Jennie